BEZA ESP DAN SOYA BIASA

1) ESP kaya dengan protein
- ESP adalah makanan tambahan dari sumber protein soya yang mengandungi 9 asid amino lengkap. Tubuh badan kita terdiri daripada protein termasuk tulang, kulit, rambut, otot-otot, hemoglobin dan sel-sel. 2 kumpulan protein yang mana dapat diperolehi dari makanan berasaskan daripada haiwan (seperti daging, ikan,telur) atau tumbuhan (kekacang, soya,biji-bijian). 

- Tujuan utama protein adalah untuk:
   a) membina sel-sel baru
   b) menggantikan tisu-tisu tua/rosak

2) Akibat kekurangan protein dalam badan
- Boleh menyebabkan penyakit anemia, buah pinggang, meningkatkan kolestrol dalam darah, tekanan darah rendah dan banyak lagi.

3) Beza ESP daripada soya biasa
- Protein Lengkap (mengandungi 9 asid amino) yang mana tidak dapat dihasilkan daripada badan dan sukar diperolehi daripada diet harian.
- Berasaskan tumbuhan semulajadi (non GMO (Genetically Modified Organism)) yang bebas kolestrol dan rendah lemak.
- Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.
- Kandungan lemak dalam ESP (1 gram) yang rendah dan tanpa laktosa membantu kadar penghadaman yang tinggi dan penyerapan terus ke dalam darah.
- Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk membekalkan tenaga.

4) Kelebihan ESP 
- Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
- Bantu hilangkan parut jerawat di muka
- Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih
- Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur
- Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan
- Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

5) PANDUAN UNTUK MEMILIH SUPPLEMENT SOY PROTEIN

a) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic

Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

b) Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) 

Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan


c) Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu

Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.


d) Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol

Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang


e) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.


f) Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan

Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.


g) Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?

Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.KreditDAPATKAN HARGA TERBAIK DI SINI

LIKE PAGE: Vita Product or https://www.facebook.com/vitaproduct23
Call/SMS: 0184640272 [Niq As]E-MEL: vitaproduct2u@gmail.com

No comments:

Post a Comment